kolmapäev, 1. veebruar 2012

Kohupiimasaiakesed.

Alati, kui mul seisab ees poeskäik, uurin ma kodustelt, et mis poest tuua. Kuna Haapsalu on üks eriti väike ja armas linn, kus tegutseb mitmeid pagarärisid, kes oma maitsva toodangu on ka poekettidesse paisanud, saan ma alati meespere poolt vastuse "kohupiimasaiu". Siis nüüd on käes aeg neid ise tegema hakata! Siinkohal aitäh jällegi liiliapere blogile!




Esiteks valmistame magusa pärmitaigna, mida saab erinevate saiakeste valmistamisel kasutada!



Vaja läheb:
* 25 g pärmi
* 2,5 dl piima
* 1 dl suhkrut
* veidi soola
* 0,5 tl jahvatatud kardemoni
* 1 väike muna
* 6-7 dl nisujahu
* 75 g pehmet võid
* kaneeli (võib ka ära jätta)

Pudenda pärm kaussi ja lisa veidi käesooja piima ning lahusta selles pärm. Kalla juurde ülejäänud piim, sool, suhkur, kardemon ja pool jahukogusest, sega korralikult läbi! Lisa muna ja järk-järgult teine pool jahust ning sõtku. Viimasena lisa tükkhaaval toasoe või ning sõtku seni kuni taigen ei jää kausi ja käte külge kinni. Kata kauss puhta rätikuga ja tõsta sooja kohta umbes 1 tunniks kerkima.


Üldiselt saiakeste küpsetamise kohta magusa pärmitaignaga: Kerkinud tainas sõtku kergelt jahusel laual ja rulli lahti. Vormi soovitud saiakesed ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase 15-20 minutit veel kerkida. Pintselda saiad lahtiklopitud munaga ja küpseta eelsoojendatud ahjus 200-220 kraadi juures 10-30 minutit (oleneb saiade suurusest).

Täidis:
* 1 muna
* 0,5 dl suhkrut
* 200 g kohupiima
* 2 tl vanillisuhkrut
* 1 spl kartulitärklist




Sega täidiseained ühtlaseks massiks. Rulli tainas lauale ja määri peale osa kohupiimatäidisest. Keera rulli ning lõika 12 tükiks. Aseta taignarattad ahjuplaadile (pabervormikestesse) või võitatud muffinivormidesse ja lase saiakestel veel u. poolt tundi kerkida.
Määri pealt munaga ning tõsta lusikaga ülejäänud täidis saiakestele. Kui soovid, puista peale kaneeli!
Küpseta 210 kraadises ahjus 15 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar