laupäev, 7. jaanuar 2012

Kõrvitsapirukas tomati, oliivide ja mozzarellaga.

Vahepeal oli peal kõrvitsahullus ja siis sai seda ülihead pirukat tehtud lugematuid kordi. Suured aitähhid Hedile retsepti jagamise eest, algne allikas on vist tegelikult ajakiri "Tiiu"!


Tainas: * 2 dl nisujahu
* 0,5 dl rukkijahu
* 0,5 tl meresoola
* 0,5 tl kuivatatud tüümiani
* 90 g külma võid
* 3 sl külma vett

Täidis: * u 300 g puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat
* 8 poolitatud kirsstomatit
* 2 sl oliiviõli (1+1)
* 1 sl võid
* 3 sibulat õhukeste ratastena
* 125 g tükkideks murendatud mozzarella juustu
* 6 musta oliivi (näiteks Kalamata), eemalda kivid ja poolita
* värsket tüümiani
* soola, pipart
* balsamico kreemi



Taina jaoks sega omavahel kõik kuivained, haki sisse külm või ja pudista näppude vahel või haki pika noaga puruseks. Lisa külm vesi ja suru tainaks. Vajuta tainapall lapikuks, keera toidukilesse ja pane tunnikeseks külmkappi.
Samal ajal valmista ette täidis. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Laota sellele kõrvitsatükid, nirista neile 1 sl oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga ja sega kergelt läbi. Kõrvitsate kõrvale lao poolitatud kirsstomatid. Küpseta kõrvitsat ja tomateid 20 kuni 25 minutit. Sega vahepeal kõrvitsatükke üks kord.
Kuumuta pannil ülejäänud oliiviõli ja või ning hauta sibularõngaid madalal kuumusel seni, kuni kõrvits ja tomatid on ahjus, s.t 20 kuni 25 minutit. Maitsesta sibul vähese soolaga.
Võta tainas külmkapist ja rulli jahusel laual hästi õhukeseks ringiks. Tõsta tainale kõrvits, tomatid, sibul ja oliivid nii, et äärtest jääks u 4-5 cm vabaks. Täidise vahele lüki mozzarella tükke. Raputa peale veidi soola ja pipart. Tõsta tainaääred täidise peale.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni tainas on kuldne ja krõbe. Kui täidis kipub kõrbema, kata see fooliumiga.
Raputa valmis pirukale värske tüümiani lehti.
Kui värsket tüümiani käepärast pole, lisa täidisele enne küpsetamist 1 tl kuivatatud tüümiani.
Nirista enne söömist pirukale veidi balsamico kreemi.



NIPP sibula ja balsamico asemel kasutasin mina Anni Arro retsepti järgi tehtud sibulamoosi. Selle tegemise postitan ka varsti, sest olen seda juba korduvalt teinud ja kogu pere ja suguvõsa lausa jumaldab seda!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar